Dozer.hu

2018_07_20_105833.jpg
 
2018.06.13.

PROJEKTÖSSZEFOGLALÓ

ADAPTÍV TECHNOLÓGIAI INNOVÁCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁRA A LISZTES DÓZER ÉP KFT. 14 900 000 FORINT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜLT

„Adaptív technológiai innováció a LISZTES DÓZER ÉP Kft-nél” projekt megvalósításához a LISZTES DÓZER ÉP Kft. 50%-os támogatási intenzitás mellett 14 900 000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a „A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén” című, GINOP-2.1.8-17 kódszámú pályázati kiíráson. (Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.8-17-2017-00694).

A projekt keretén belül olyan műszerek, eszközök kerültek beszerzésre, amelyeket a cég meglévő építőipari gépeire telepítve, azok sokkal gyorsabb és pontosabb munkavégzésére képesek, mint korábban, mindezt minimálisra csökkentett emberi beavatkozás mellett. A pályázat keretén belül beszerzésre került 1 db 2D Dual Laser Dózer gépvezérlés rendszer, 1 db 3D Dual GNSS Dózer gépvezérlés rendszer és 1 db 3D Dual GNSS Gréder gépvezérlés rendszer. A 2D típusú rendszer két irányba döntött síkfelületek pontos és egyszerű létrehozását tudja biztosítani. A 3D típusú rendszer vezérlésével egy komplett 3D-s terepi felületet el lehet készíteni, amely ilyenkor végtelen sok 2D-s modellt hozz létre és illeszt össze, amiket egy koordináta rendszerbe is elhelyez, így tudja biztosítani, hogy az építmény minden pontja a helyén legyen. A 2D-s vezérlésekhez a magasság vagy térbeli referenciák biztosítására külön erre a célra fejlesztett ún. gépvezérlő lézerek, amelyek meghatározzák a magasságot vagy a referenciasíkokat. Ezeket a gépre szerelt lézerérzékelők fogadnak és felhasználják a vezérléshez. A 3D-s megoldásokhoz szükséges koordinátákat a Leica iCON GNSS vevők és a Leica iCON mérőállomások biztosítják. A beszerzendő gépvezérlési eszközök alkalmazásával, a forgólézerek és a mérőállomások segítségével centiméteren belüli pontosságot is el lehet érni. A 3D gépvezérélési rendszerek annak a térbeli felületnek a „számítógépes” verziói, amit a tervező megálmodott és a kivitelezőnek létre kell hoznia a valóságban. Ez minden paraméterben megegyezik a tervvel és minden információt tartalmaz.
A 2D és 3D gépvezérlési rendszerek újszerű technológiák a cég számára, tehát adaptív technológaiai innováció alkalmazására került sor, amelynek nagy szerepe van a gazdasági előre haladásban, nagyobb kapacitás fejlesztésében az új tudás átvételén keresztül. A vállalati teljesítmény javításával a megrendelői igények kielégítése pontosabb és minőségibb munkavégzéssel lehetséges. A projekt fizikai befejezésére 2018.06.13-án került sor.
 
 

x